Reklama
 
Blog | Lenka Vochocová

Způsobile sexy

Mladý muž s kamerou a jedna nesociální redakce.

Nastoupili jsme do tramvaje a on mi důrazně, rychle a nahlas řekl, že si zapomněl koupit lístek. Vlastně nebylo kde. "Tak doufám, že mě nevyhmátne revizor," vypálil na celý vůz a lidi se otáčeli. Nebylo mi trapně, už dávno se nestydím za druhé, jen jsem se na něj unaveně usmála a připomněla mu, že by s revizorem měl asi problém. "No onužmě takhlejednou chytilazavolal policajta, ale policajt sepodíval natohle a řeklmuať měpustí," vychrlil téměř jako jedno slovo, vytáhl z věčně rozevřené tašky občanku a prstem poklepal na větu Omezení způsobilosti k právním úkonům.

Když zrovna nehraje ve filmu, pracuje jako noční hlídač. Sbírá podpisy hereček, herců a lidí kolem filmu. Ke kinematografii je způsobilý dokonale. Je chodící encykopedií české animované tvorby a zrovna začíná pracovat na svých prvních animacích. Obrazový scénář k pětiminutovému filmu sepsal přes noc, filmová řeč mu zřejmě nedělá problémy. Chtěla bych, aby se o něm vědělo. Aby ho lidi znali jako originálního a nadšeného tvůrce, ne jako figurku. Je inspirativní.

V jednom týdeníku mi řekli, že nejsou "ani trochu sociální" a že na tom budou muset najít "něco sexy". Chápu, že točit dobré filmy je asi dost sociální záležitost, ale ráda bych věděla, kolik filmařek nebo filmařů už v tom týdeníku nutili být bezodkladně sexy pod pohrůžkou informačního embarga. Většina periodických tiskovin mi už nějaký čas sexy nepřipadá. Noční hlídač s divnou větou v občance chrlící nápadité obrazy jako továrna na vizuální umění je sexy bez ohledu na to, co si pod tímhle pojmem představuje redakce s autostereotypem asociálů.

Reklama

Navíc se pletou. Komunikace s lidmi, kteří se pomaleji učí pro nás samozřejmým věcem a hůř se orientují ve světě i ve svém nejbližším okolí, není o nic víc "sociální" aktivitou, než třeba placení v restauraci. Nepotřebujete k tomu speciální vzdělání ani výcvik v komunikačních technikách. Jsou to prostě lidi, se kterými nemůžete mluvit jen tak mimochodem, na půl pusy a na jedno ucho. Musíte se soustředit. Poslouchat. Ptát se a skutečně chtít slyšet odpověď. Pak už stačí trocha respektu, radosti ze života a trpělivosti. Nebojte se, je to legrace, při které se klidně můžete smát. Mluvte s nimi. Budete sociální a sexy.